10. Audio, toegankelijk voor iedereen

Audio kunnen losse audio-bestanden op websites zijn of podcasts. Wellicht het allerbelangrijkste bij toegankelijke audio is een goede kwaliteit van de opname. Ook grote organisaties lijken nog wel eens de kwaliteitscriteria die ze offline hanteren te vergeten wanneer zij online communiceren. Plaats daarnaast een korte beschrijving en een volledig transcript van de geluidsopname.

Omslag van ''

10.1 Houd rekening met minder goede omstandigheden bij de luisteraar

Het is goed om je altijd heel bewust te verplaatsen in de situatie van je luisteraar. Wellicht zit deze in de auto met slechte speakers. Of is zijn of haar gehoor minder goed. Of zit hij/zij in een lawaaiige omgeving.

In optimale omstandigheden klinkt je podcast misschien perfect, maar omstandigheden zijn niet altijd ideaal.

10.2 Spreek rustig en duidelijk

Heb jij ook de ervaring dat als je in het buitenland bent en de mensen rustig en duidelijk spreken, dat het vaak al veel makkelijker is om iemand te verstaan? Dat is voor luisteraars van jouw geluidsopname of podcast net zo belangrijk.

Bereid de opname daarom goed voor en instrueer de spreker vooral om langzaam te spreken en pauzes te houden. Iemand die langzaam spreekt, is al gelijk veel duidelijker!

10.3 Zorg voor weinig achtergrondgeluid

Achtergrondgeluid moet minimaal 20 db zachter zijn dan de spraak. Dit zijn de geluidsnormen die er zijn vanuit WCAG. Probeer daarom achtergrondgeluid tijdens spraak zo minimaal mogelijk te houden.

10.4 Introduceer de sprekers

Geef bij de start duidelijk aan wie de sprekers zijn. Doe dit ook tijdens de opname als er meer dan 2 sprekers zijn.

10.5 Zorg voor goede opnamekwaliteit

Tegenwoordig is de kwaliteit van de opnameapparatuur steeds beter. toch is het belangrijk om hier goed kritisch naar te kijken, zeker als je vaker audio-opnames maakt. Houd er ook rekening mee dat de luisteraar niet altijd optimaal geluid heeft: slechte speakers, lawaaiige omgeving enzovoort.

Enkele tips:

  1. Gebruik goede microfoons en opname-software.
  2. Zorg voor een goed geïsoleerde ruimte, zodat je geen last hebt van externe geluiden.
  3. Vermijd ruimtes met een slechte akoestiek, zoals harde vloeren en kale wanden. Een tapijt, gordijnen en meubilair helpen vaak al enorm.

10.6 Voeg een volledig transcript toe

Met een volledig transcript is de audio ook bruikbaar voor mensen die doof of slechthorend zijn.

Plaats dit transcript direct onder de audio-opname.

10.7 Geef de audio een titel en een korte omschrijving

Plaats boven de audio een duidelijke beschrijvende titel en een korte omschrijving van maximaal 50 woorden. Zo weet iedereen voordat deze begint met luisteren waar de audio overgaat.

10.8 Toetsenbordtoegankelijk

Net als bij video zorg je dat het audiobestand op de website volledig met het toetsenbord te gebruiken is. Dus starten, stoppen, doorspoelen, terugspoelen, volume aanpassen en het audiobestand weer verlaten.

Wat vind je van dit hoofdstuk?

Naar boven